Pagina's
  • Home
  • COOKIES
  • PRIVACYBELEID
  • ALGEMENE VOORWAARDEN
  • CONTACT
  • START ONLINE AMBACHTSHUIS
Login

BANK VAN AMBACHT - DE ROKERIJ

 
 
  • BAKKERIJ
  • BROUWERIJ
  • DROGERIJ
  • DRUKKERIJ
  • IMKERIJ
  • INMAKERIJ
  • KAARSGIETERIJ
  • LOOIERIJ
  • MELKERIJ
  • PLANTERIJ
  • ROKERIJ
  • SLAGERIJ
  • VISSERIJ
  • ZIEDERIJ
  • ASPERGE

Dit artikel is een uitsluitend informatief artikel.
Mogelijks vind je onderaan dit artikel onder de rubriek 'Omschrijving' link(en) die betrekking hebben op dit artikel.




ASPERGE ASPERGE ASPERGE
ASPERGE ASPERGE ASPERGE
ASPERGE
ASPARAGUS OFFICINALIS

ID-NUMMER

:  P8.400.045

BANK VAN AMBACHT
 
  • Omschrijving
 ASPERGE
 
De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een meerjarige plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente. Er zijn witte, groene en paarse asperges op de markt. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel zon gezien. In Noordwest-Europa zijn witte het meest gebruikelijk, in landen als Italië groene.

Hoewel er zowel aparte rassen zijn die witte, paarse of groene rassen produceren kan je van zowat elke soort witte asperges ook groene asperges verkrijgen door ze bovengronds in plaats van ondergronds te laten groeien.


Dit oude ras, Argenteuil, uit Frankrijk benadert goed de rassen uit de Romeinse tijd, ze geven groene of gebleekte asperges (naargelang de teeltmethode) met een paarse gloed. Laat de dubbele hoeveelheid planten opgroeien dan die u nodigt heeft, na enkele jaren verwijdert u de vrouwelijke planten (stamper en besjes).

De overgebleven mannelijke planten geven geen 10 maar 20 jaar oogst! Vrouwelijke planten geven overigens de dunnere asperges, die tegenwoordig als "wilde asperge" culinair hoog gewaardeerd worden.
 
 GEBRUIK
 
Witte asperges dienen voor het bereiden voldoende geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. De groente mag niet uitdrogen, ze kan enkele dagen bewaard worden gewikkeld in een natte schone theedoek in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Geschild en ongekookt kan ze ingevroren worden. Groene en paarse asperges kunnen zonder te schillen verbruikt worden.

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Dit kan in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan volstaat ook. Een aspergeschep is een hulpmiddel bij het uitlekken. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei en gesmolten roomboter. Een andere wijze van bereiden is asperges op zijn Vlaams.

Traditioneel wordt aan de asperge geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel, en het is nu bekend dat het in asperges voorkomende aminozuur asparagine inderdaad de nierfunctie stimuleert. Ten slotte worden asperges (vanwege het fallische uiterlijk) ook aangeprezen als afrodisiacum. Tegenwoordig worden asperges vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, daar de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft.
 
 BEWAREN
 
Oogst je zelf de asperges bewaar ze dan direct na het oogsten in ijskoud water om kleurvervorming te voorkomen. 

Overigens kan je witte asperges 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Rol ze in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging! Maak de theedoek tussendoor nog een keer vochtig.
Groene en paarse asperges bewaar je in een open zak in de koelkast.

In de diepvriezer kan je asperges 4 tot 6 maanden bewaren.
 
 ZAAIEN
 
  ZAAIPERIODE
 
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
      X X X            
 
 ZAAIMETHODE
 
Zaaien kan vanaf april tot en met juli. In een zaaibakje, in potten of op een verbeterd plekje in de vollegrond.
Leg de zaden (net zoals bij bonen en erwten) eerst een nachtje in water om het kiemproces te bevorderen.

Zodra de plantjes ruim 10 cm groot zijn, mogen ze op een kweekplekje uitgeplant worden. Het jaar erna planten op de bestemde plaats. 

De aspergeplant is ofwel vrouwelijk ofwel mannelijk, zaailingen leveren je dus beide op waardoor je later zelf eigen rassen kan gaan kweken. Echter leveren vrouwelijke plantjes minder asperges op, zij behouden een beetje energie voor de niet-eetbare bessen (zaden) die ze naai de bloei produceren.

Je kan ook kiezen voor kant en klare aspergeklauwtjes, dat zijn plantjes van één jaar oud die klaar zijn om op een vaste standplaatst te gaan staan, echter telers bieden vaak uitsluitend mannelijke plantjes aan.
 
 PLANTEN
                       
 PLANTPERIODE
                       
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
    X X                
 
 PLANTMETHODE
 
Asperges staan graag op een zonnige plaats, en op grond die goed waterdoorlatend is. Zorg er voor dat ze niet op een plaats staan waar er in de winter water blijft staan. Dat zou er voor zorgen dat er geen zuurstof aan de wortels kan komen. De ideale ph-waarde bedraagt 5.9.

Zorg dat de wortelstok zich een 25 tot 30 cm centimeter onder het maaiveld kan bevinden, daar zal de plant ook tijdens de winter overleven.

   

Plaats de aspergeplanten op zo'n manier dat ze over de bovenkant van de rand liggen, met hun lange wortels gespreid aan elke kant. Plant ze ongeveer 25 cm uit elkaar. Vul dan de geul weer, zodat de planten net worden bedekt.

Groene en paarse asperges hoef je niet op te hogen, de witte asperges wel. Je voegt grond toe zodra je de eerste stengeltjes boven de grond ziet verschijnen. Dit doe je tot je hoopjes ongeveer een 25 tot 30 cm hoog worden. Zo zijn de asperges lang genoeg om geoogst te worden.

Tip: bij de teelt van gebleekte (witte) asperge is aspergefolie heel handig, deze asperges mogen immers geen zonlicht krijgen!
 
 BEMESTEN
 
 VÓÓR PLANTEN
 
Kalk: voor een optimale opbrengst dient de grond een ph-waarde van 5.9 te hebben,indien de waarde hoger is strooi je kalk bij.
Kieseriet: een mengeling van kalium en magnesium geeft voldoende voeding aan de grond.

 
 NA DE OOGST
 
Stalmest, koemestkorrels of champignonmest: brengt je aspergeplant terug op kracht op de laatste niet meer te oogsten asperges te laten doorschieten tot loof.
Water: zorg ook voor voldoende water om het loog te laten ontwikkelen.
Ophopen: blijf het loof ophopen zodat ze rechtblijven staan en niet gaan doorzakken.
 
 NA DE LOOFVERWIJDERING
 
Stalmest, koemestkorrels of champignonmest: zodra het loof is afgestorven, verwijder je het loof en geef opnieuw bemesting aan de plant. Geef de plant geen water meer.

 
 OOGSTEN
                       
 OOGSTPERIODE
                       
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
      X X X            
 
 OOGSTMETHODE
 
Wanneer de witte asperges een paar millimeter boven de grond uitsteken, zijn ze klaar om geoogst te worden. Het oogsten van asperges heet steken.

De effectieve oogst kan beginnen op het 4e jaar na zaaien, 3de jaar na vaste plantplaats.



Oogsten doe je gemiddeld 2 keer per week, elk aspergepuntje dat boven de grond steekt graaf je zachtjes uit en snij je ongeveer bij een lengte 15 tot 20 cm af.

De plant kan tot 10 jaar worden, zodat je zeker een aantal jaar van je oogst kan genieten.
Reken tijdens de oogst, per week, op ongeveer 1 kilo asperges per plant.
 
 ZIEKTES
 
De stengel van de asperge kan aangetast worden door de aspergevlieg (Platyparea poeciloptera), waardoor de stengels wat vergroeiingen vertonen, geel kunnen verkleuren en zelfs af kunnen sterven. De aspergevlieg legt in het voorjaar eitjes op de jonge net zichtbare kopjes van de asperge. De larven die uit de eitjes tevoorschijn komen, eten verticale gangen en verpoppen in het stengeldeel onder de grond. Er kunnen bij een zware aantasting wel 3 à 4 larven in een aspergestengel actief zijn.

Karakteristiek voor de aspergevlieg zijn de zigzag gestreepte vleugels, de vlieg is ongeveer 6 mm groot en is vooral waarneembaar op windstille avonden. Van deze vlieg komt maar een generatie per jaar voor, na eind juli is de aspergevlieg nauwelijks nog actief. Controle of aspergevlieg de boosdoener is, kan eenvoudig door afstervende stengels op verschillende plaatsen dwars door te snijden en te kijken of de typische vreetgangetjes van de larven te vinden zijn.

Indien de plant geen aantasting vertoont laat je het loof elk jaar staan tot het afsterft in geval van aantasting verwijder je onmiddellijk de aangetaste plantdelen.
 
 VERMEERDEREN
 
 ZADEN OOGSTEN
 
Zoals onder 'zaaimethode' reeds omschreven, zijn asperges net zoals (de meeste) mensen, mannelijk of vrouwelijk en leveren aspergetelers uitsluitend mannelijke aspergeplanten vanwege de hogere oogst.

Om asperges te kruisen of te vermeerderen uit zaad zal je dus eerst over een vrouwelijke plant (die na de oogst vruchten met zaad produceert) moeten beschikken. Door zelf eerst aspergeplanten uit zaad op te kweken kan je jezelf ook van vrouwelijke plantjes verzekeren. 

Pluk de besjes na de oogst en laat ze drogen en haal daarna het zaad eruit.
 
 SCHEUREN
 
Asperges kan je ook vermeerderen door het scheuren van de knollen.

Dit doe je het liefst in het voorjaar, je haalt hem uit zo'n pot en dan scheur je voorzichtig stukjes van de wortelkluit (bolletjes). Deze stukjes met wortel(bolletjes) kan je dan weer in nieuwe potjes zetten.
  • grade AMBACHT, LANDBOUW & VISSERIJ
  • grade ZELFSTANDIG ONDERNEMEN
  • grade KENNIS WAARBORGEN
  • grade KENNIS DOORGEVEN

Contactinformatie

  • 

    BANK VAN AMBACHT

  • 

    0032/491.28.00.93

  • 

    KOEVOETSTRAAT 1

  • 3191 HEVER

  • 

    BE1004.983.445

Alle bedragen zijn inclusief btw Verzendkosten details 

Powered by CCV Shop